Brief aan Piet: hoe maak ik Mollejas op de grill – uitzending 7 april 2013

Hallo beste Piet,

Hier Lieven, jouw broer. Ik schrijf je met het volgende probleem waar ook eigenlijk een verhaaltje achter schuilt:

Al sinds jaar en dag zijn we, in onze familie, verzot op kalfszwezeriken dank zij ons vader en moeder. De kalfszwezeriken die we hier klaarmaken zitten meestal in kroketten of in vol-au-vent of soms ook gebraden. De kalfszwezeriken waarover ik spreek, mollejas in het spaans, worden klaargemaakt op de grill (a la parilla en op zijn Argentijns).

Je weet ook dat ik voor mijn job de wereld rondreis. In 1993 was ik voor de eerste maal in Argentinië en na een aantal jaren het land te bezocht te hebben, ontdekte ik de kracht van de Argentijnse keuken die heerlijk is. Het vlees, de kruiden, veel op de grill en je weet ook dat ik een carnivoor ben. Op een bepaalde dag werd ik uitgenodigd om in een tamelijk bekend restaurant te gaan eten: Las Lillas in Puerto Madeiro ( de oude gerestaureerde dokken in Buenos Aires). Argentijnen willen je wel eens testen en vroegen of ik mollejas luste. Mollejas, wat zijn dat ??? Na wat uitleg en gebaren betreft de delen van een koe en een kalf, had ik al vlug begrepen dat het kalfszwezeriken waren en ik natuurlijk met blinkende oogjes: natuurlijk lust ik dat ! Tegen hun verwachting in ! Het ongewone aan deze kalfszwezeriken was dat ze gegrilled waren. We kregen krokant gegrillede schijfjes mollejas op ons bord met een uitzonderlijke smaak. Daarbij kregen we ook nog chimichuri en wat typische broodjes. Na de mollejas kwam een lekkere bife de chorizo. Gedurende jaren ben ik daar dus mollejas gaan eten, tot verleden jaar de ontgoocheling kwam. Ik bestelde weer mollejas maar ze gooiden iets op mijn bord dat totaal naast de kwestie was. Ja het waren mollejas maar ze zagen er niet meer uit, volledig op een andere wijze gebakken (ttz gegrilled). Ik vroeg waarom ze niet mooi in schijfjes waren, de ober had natuurlijk geen benul waarover het ging. Ik dus verder op zoektocht en aan de kassa vroeg ik waar de typische mollejas gebleven waren, bleek dat de kok veranderd was en ze de mollejas niet meer deden zoals vroeger.

Het originele gerecht heb ik nooit gefotografeerd maar hoe het niet moet zijn wel:

Let wel, dit is niet mijn doen, dus wil ik zelf diezelfde mollejas kunnen maken van weleer in Las Lillas en waarom geen chimichuri erbij want dat is ook lekker (ze doen dat ten andere op veel vleesgerechten). De originele mollejas heb ik ooit eens zien klaarmaken omdat ik bij de grill bleef staan toen ze klaargemaakt werden dus heb ik wel een idee hoe het te doen.
Je weet dat ik niet kan koken maar ik ben wel trots op het feit dat ik een lekkere dikke entrecote sappig kan klaar maken op de barbecue op een zomerse avond met een lekkere Caiperinha erbij. Ik zou hetzelfde willen kunnen met de kalfszwezeriken maar ik weet niet hoe er aan beginnen. Het heeft echter wel iets zou ik zeggen: kalfszwezeriken op een grill of barbecue als voorgerecht, en ik denk niet dat dit al eens getoond geweest is op TV in Vlaanderen. Natuurlijk zal ik het zelf proberen maar met jouw hulp zal dat vanzelfsprekend direct lukken. Dus mijn vraag aan jou, kan je me helpen bij het verwezenlijken van één van de gerechten dat ik het liefst van al eet: MOLLEJAS a la parilla (op zijn Argentijns).

Beste groetjes,

Broerie

PS. Het is wel op een grill, dus ik neem aan dat dit buiten op een barbecue zal moeten (ik heb een BARBECOOK) en een goed Argentijns wijntje past er ook wel bij, kheb er hier liggen.

Leave a Reply