>Eyjafjallajökull

>Ik zit voor het ogenblik vast in Bangkok komende van Manila op donderdagavond 15 april met Thai Airways met connectie naar Parijs.

In Manila wisten ze al dat de connecties naar Heathrow afgelast waren en hadden ze de bagagetags al veranderd voor de passagiers met connectie. Die wisten dus al dat ze gingen vastzitten in Bangkok. Voor de landing in Bangkok was er al een announcement dat alle passagiers voor Stockholm, Kopenhagen, London en Parijs zich moesten melden bij Thai Airways representatives. Natuurlijk waren er weinig te zien bij aankomst want er was al wat agitatie en de Thai’s vluchtten al naar alle hoeken van de luchthaven om zich te beschermen tegen boze passagiers. Ze waren hun vorige ervaringen van maanden terug nog niet vergeten.

Dus ik naar een helpdesk, waar iedereen stond te roepen en we gezegd werden om mee te gaan met een verantwoordelijke naar ons hotel dat ze voorzien hadden, let wel: zonder onze bagage ! Ze kennen de Lieven nog niet dus na immigratie waar ik de beambte boos miek omdat ik stond te telefoneren terwijl ik aan de balie stond, wat natuurlijk totaal tegen de regels is (gelukkig was dit niet in Amerika maar in Thailand). Ik wist dat Thai weinig ging doen om ons te helpen en ik had het geluk ons reisagentschap te kunnen bereiken om mij reeds om te boeken op een middagvlucht naar Frankfurt de volgende morgen, een luchthaven die toen nog gans de dag open was.

Na immigratie dus op zoek naar mijn bagage alhoewel ze zeiden dat dat niet mocht. De bagagehandling had geen enkel idee van afgelaste vluchten tot er bij één iemand een lamp ging branden: Sir, all bagage alliving on belt 2. Kap Kuhn Ka, ik naar belt 2, waar reeds duizenden valiezen van de band gehaald waren en daar stonden om de volgende dag eventueel weer op de vliegtuigen te laden. De mijne zat er niet tussen maar de band draaide nog en YES, 5 minuten later mijn valies.

Nu naar de bus, ik kom uit de douane en enkele medereizigers zien mij met mijn bagage naar buiten komen. Waar heb je dat gehaald? we mochten ze toch niet nemen ? Aja ???? Ze hadden enkel gezegd, de bagage blijft op de luchthaven, ze hadden niet gezegd: je mag ze niet halen. Dus enkelen wilden terugkeren maar mochten niet meer binnen gezien ze de douane gepasseerd hadden.

Nu de bus op (eerst nog wat cash uit de muur). Aangekomen in het hotel als eerste van de bus want ik ken al dit soort toestanden, in rij staan voor een hotelkamer. Dus was ik de eerste die mijn sleutel kreeg. Reeds in schuim en zweet naar boven want het is hier meer dan 30 graden en vochtig. Steek de sleutel in: rood licht, blijf proberen, plots gaat de deur open, kamer bezet, ik naar beneden, uitleggen dat de kamer bezet was, 2de sleutel, naar boven, OK groen licht, bonk: de veiligheid van de deur staat op, ‘t is nie waar hee. Met het plastiek proberen de veiligheid eraf te duwen. Plots gaat de veiligheid af, maar ook de deur open: “hello mate, how are you”, nu zat er al een Australiër in de kamer, ik had hem dus wakker gemaakt. I am not sleeping with you mate, en daar ging ik voor de tweede keer een nieuwe sleutel halen. 3de keer goede keer, terwijl aan de balie ik plots hoor: meneer ik ken U, je bent de broer van Piet hee ? Hoe in de liefde van god weet die heer dat ik de broer ben van Piet Huysentruyt. Ja meneer maar hoe weet u dat, wel ik heb een diner georganiseerd in Aartrijke waar Piet is komen koken en jij waart daar ook, juist nu herinnerde ik mij die mensen. Doe de groetjes aan Piet hee ! Zo zie je maar hoe klein de wereld geworden is. En nu gaan slapen. Nog wat mails en een telefoontje naar TQ3. Ik was nu geboekt op de vlucht naar Frankfurt en moest om 9 uur op de luchthaven zijn.
Eerste nacht werd door Thai betaald, dus enkel op eigen kosten naar de luchthaven de volgende morgen.
Aangekomen aan de check in balie: No sir, fly to flankful no fly, cancell, you come back at seven. Ik naar de service desk om trachten nieuwe vluchten te boeken. Yes sil, fly to flankful cancell, no mol flights to eulope. Ik leg hen uit dat idd de luchthavens gesloten zijn en tot wanneer. Sil how you know ? I looked on the websites of the airports. Sil can you give adlesses we look also. dus ze wisten nog niet wat er allemaal aan de hand was, en ik gaf ze dus de internet adressen van ADP (Parijs) en Frankfurt. Nu was het gedaan en moesten we aan een nieuw hotel beginnen denken. Om te relaxen besloot ik naar de lobby van het NOVOTEL rechtover de luchthaven te gaan. ik passeerde aan het informatie bord en zag: FRANKFURT check-in open. Allez, ze vertelden mij juist dat ie afgelast was. Dus ik weer naar check in. Daar een aantal Thai verantwoordelijken: No sil, no checkin, flight cancell, ellol on infolmationscleen you come back at seven.

In het Novotel aangekomen, eerst een ontbijt dan naar het business center om een wifi password. Ik blijf de ganse dag in de lobby rondhangen want er waren geen kamers beschikbaar, dit is toch beter dan op de luchthaven. In de late namiddag check ik nog eens de arrivals op Frankfurt airport en wat zie ik? Vlucht TG922 was aangekondigd voor aankomst met één uur vertraging. Wat is me dat, ze hadden me toch verteld dat hij afgelast was. Zo zie je maar, altijd zelf blijven naar info zoeken en dit dan nogmaals laten confirmeren. in dit geval hadden 3 Thai verantwoordelijken gezegd dat de vlucht gecancelled was en dat ik s’avonds om 7 uur moest terugkeren.

Nu, om 7 uur in lijn aan de H18 balie voor de informatie. En wat we vreesden kwam op ons af: Flight cancelled. MAAR ! Uitzonderlijk werden 2 vluchten geprogrammeerd om 8 uur en om 8 uur 30 respectievelijk naar London en Parijs. Kopenhagen en Stockholm bleven gecancelled. Men moest s’morgens om 5 uur op de luchthaven zijn om een plaats te bemachtigen. Nu nog een hotel. Ik naar beneden naar de Novotel kiosk. Sil no mol looms. Novotel fully booked. Ik zie het meisje naar iemand wenken. Een chinees komt naar ons, sil follow me, come to my hotel 2500 bath. Ik en een Zweed mee met hem. Idd we komen aan in een hotel, tamelijk nieuw maar slecht werkende airco en de douche zoals op een schip, gans de badkamer wordt nat (plus leidingen verstopt). Ik en de zweed drinken nog een pintje en kletsen er op los. op zulke momenten vertelt den één tegen den ander gans zijn leven. En zo geraken we wat spanning kwijt, alhoewel. ik moest om 4:15 op hij niet. Dus volgende dag: om 5 uur aan balie H18, honderden passagiers in de hoop dat ze op de vlucht gingen geraken. De check in was blijkbaar nog niet begonnen. Een groot aantal mensen had de nacht op de luchthaven doorgebracht. De fransen richtten zich naar mij om uit te leggen wat er verteld werd. Ze verstaan niet zo goed engels blijkbaar. Monsieur qu’est-ce qu’ils disent ???? Geen check in en wachten tot 7 uur op nieuws, natuurlijk ik had al gezien op het internet dat Parijs CDG nog niet open was maar zij repten zich daar met geen woord over. Nul komma nul info. Toen het duidelijk was dat de vlucht niet doorging, vraagt er een fransman aan mij of ik met hem naar ticketing wou gaan want hij zou tot woensdag in Thailand blijven en terug gaan van waar hij kwam, ergens een mooi strand. Ik ben gepensioneerd en niemand wacht op mij (uitgenomen misschien enkele thaise vrouwen aan het strand) kun je hen uitleggen dat ik later terugkeer ? Maar ticket verandering moet gratis zijn hee. Dus ik speel vertaler, de fransman kontent want het was gratis, hij zal dus woensdag weerkeren. Met wat we nu weten zal dat waarschijnlijk niet lukken.

Een ander koppel ziet wat ik deed, Monsieur est-ce que vous pouvez nous aider aussi ? En zo zie je nu maar wat een vlaming kan met zijn talen.

Dus na de ontgoocheling dat we weer niet weg zijn ik nogmaals terug naar Novotel, maar nu doe ik een boeking via internet in hun eigen lobby: in tegenstelling met wat ze me vertellen aan de receptie zijn er wel kamers vrij. ik reserveer en ga met het reservatie nummer naar de balie, en zie ik krijg een kamer, nog een lesje bijgeleerd. Joepie, we kunnen eindelijk wat slapen, s’avonds om 7 uur terug naar de luchthaven maar nu in t-shirt en short, wetende dat de vlucht waarschijnlijk niet vertrekt. En inderdaad, geen vlucht, maar wel de nieuwe groepen gestrande reizigers die nog moeten bekomen van de koude douche. Thai Airways en de reisagentschappen laten ze maar binnen komen in Bangkok zonder hen te waarschuwen ipv van hen in de strandhotels te houden. Zeer slechte logisitiek en coördinatie.

Vandaag dag 4, relaxed, de krant lezen, KLM doet succesvolle testen, op BBCworld zien we wat mensen doen om thuis te geraken, etc, etc etc.

Even denken wat te doen vanaf maandag want vanavond zondag zal er ook niet gevlogen worden. gezien ik zaken doe in Asia Pacific waarom niet proberen klanten te bezoeken, we kijken dus naar alternatieven, wie weet, misschien zit ik dinsdag in Jakarta en vlieg ik (of probeer ik) een week later naar huis, zo haal ik nog voordeel uit de situatie,

Groetjes uit Bangkok, en ja geen probleem met de red shirts, het leger staat hier overal en in stad zelf heb ik er ook nog maar weinig van gezien, als dit jullie kan gerust stellen,

Lieven Huysentruyt

Leave a Reply